FÖRANKRING

FORCEANKARE

Brucekopian Force är ett stukankare, gjutet i ett stycke och finns i rostfri och varmgalvad modell. Ankaret fäster bra i alla typer av bottnar - ett riktigt allroundankare! Det rostfria ankaret har 10 års garanti och det varmgalave 5 års garanti.

PARAPLYANKARE/DRAGG

Detta paraplyankare är hopfällbart för att ta minsta möjliga plats i båten. Ankaret fäster bra i botten med tät tång eller sand. Prisvärt och har 3 års garanti.

TYP AV ANKARE:

Båtens storlek är en avgörande betydelse. När båtägare köper ett ankare för första gången väljer man oftast ett ”paraply-ankare” – då de är prisvärda och lätta att stuva undan. Detta ankare fungerar bra för mindre båtar under 25 fot, och för en botten av tät tång och sand. Till de större båtarna över 25 fot rekommenderar vi ett stukankare.

ANDRA TYPER AV ANKARE:

Bra platt ankare är till exempel Danforth samt en otalig mängd kopior. Danforth är dock det mest kända. Ankaret passar bäst för sandbotten men har svårt att fästa i sten, tång och lera.

På blöt botten som sand, lera, gyttja och grus kan du med fördel välja ett stukankare, till exempel ankaret Force, som plöjer sig djupare ned i botten.

I farvatten med klippbotten är ankare av tallrikstypen det som fungerar bäst, dock är du begränsad av denna typ av ankare och problem kan uppstå när du ska ta upp tallriksankaret. Det kan nämligen kila in sig mellan klipporna.

GALVANISERAT ELLER ROSTFRITT?

Då vi båtägare inte kan råda över förhållanden på havets botten är det bra att välja ett ”allround” ankare som klarar av olika miljöer på havsbotten. Det finns utmärka modeller både i galvaniserat-och rostfritt stål. Väljer du ett galvaniserat ankare är det relativt billigt i inköp och fungerar i princip lika bra som ett rostfritt ankare.

ANKARVIKT BÅT

En god tumregel är att ankaret ska väga lika mycket i pund (0,5kg) som båten är lång i fot. Exempelvis ska en 20 fots båt ha ett ankare på 10 kg.
De flesta ankarproducenter anger sina produkter i ``upptill eller max båtstorlek``. Detta betyder att ett ankare med en given vikt ska kunna klara att hålla båten under optimala förhållanden. Men dessvärre är det inte alltid optimala förhållanden. Väljer du ett ankare efter bottenkaraktär och med rätt vikt har du en god förankring du kan känna dig trygg med under de flesta väderförhållanden.

Guide Ankare

Båtvikt Båtlängd Ankarvikt
2,0 ton 7,0 m 5,0 kg
3,5 ton 9,0 m 7,5 kg
6,0 ton 11,0 m 10,0 kg
10,0 ton 12,5 m 15,0 kg
20,0 ton 14,5 m 20,0 kg

ANKARLINA

LÄTTSPLITSAD

POLYESTER SPECIAL/STORM

Klassisk 3-slagen ankarlina i ``armerad`` polyester. Linan består av 65% slitstark polyester och 35% flexande fiber, vilket gör den till en utmärkt ankarlina. Linan är dessutom lättsplitsad och prisvärd.
UTAN BLY

POLY ECO

Flätad ankarlina utan bly. Ett UV-skyddat polyesterhölje skyddar den rostfria kedjan. Denna kedja ger en tung ankarlina som får ett bra fäste i ankarvinschen, utan att använda bly. Levereras med isplitsad kaus.
SLITSTARK

FLEXLINE

Flätad ankarlina där kärnan är en komposit av polyester och polypropylen, vilket gör linan något elastisk. Höljet är tillverkat 100% UV-skyddad polyester - allt för en mjuk och slitstark ankarlina. Repet har en isplitsad metallkaus i ena änden och levereras i en praktisk vattentät väska.
LYXIG & SLITSTARK

DOCKLINE

Flätad ankarlina där kärnan är av fläxande nylon som gör linan elastisk. Höljet är tillverkat av % UV-skyddad polyester, som resluterar i en mjuk, följsam och flexibel ankarlina. I ena änden sitter en isplitsad metallkaus.
HÖG KVALITÉ OCH HÅLLBARHET

VÅRA ANKARLINOR

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER EN ANKARLINA:

Ankarlinan ska vara ordentligt fastsatt i båten och bör fästas med kraftiga schacklar mot ankaret. När du använder en ankarlina bör linan ha en splits med kaus, rostfri eller nylonkaus (neutral). Alternativt kan en gammaldags pålstek användas om det inte finns tid för splitsning. Linan i sig ska kunna absorbera vatten och fjädra en del, detta för att undgå att ankarlinan lyfts eller rycker för mycket.

ANKARLINANS LÄNGD:

Längden på linan bör anpassas efter djupet i de områden du tänker segla i. Är det tillexempel en kust med relativt djupt vatten bör ankarlinan vara minst fem gånger djupet, men helst 10.

Guide Ankarlina

Båtvikt Ankarlina dimension
2,0 ton 10 mm
3,5 ton 12 mm
6,0 ton 14 mm
10,0 ton 16 mm
20,0 ton 18 mm

Lämna ett svar