Båtliv

Vilken förtöjningslina ska jag ha?

förtöjningslinor

Vilken förtöjningslina ska jag ha?

Detta är en av de vanligaste frågorna vi får. Givetvis finns flera olika paramterar som spelar in. I denna artikel går vi igenom för- och nackdelar med olika elastiska förtöjningstampar och besvarar frågan.

Steg 1: Dimension på förtöjningslinan

Som du kan läsa i vår senaste artikel “Välj rätt tjocklek på din förtöjningslina” avgörs tampens dimension av båtens vikt. Du vill helst inte överdimensionera förtöjningslinan, eftersom en tamp med inbyggd ryckdämpning behöver båtens rörelseenergi för att kunna arbeta. Är förtöjningslinan för grov räcker inte energin till och fjädringen uteblir. Det kommer då kunna känna av obehagliga ryck i båten. Rätt dimension till rätt båtvikt gör att rycken minskar och båten rör sig istället med mjuka rörelser som knappt märks av.

Steg 2: Längden på förtöjningslinan

Ska du använda dina tampar till fast förtöjning är de absolut vanligaste längderna 3m och 6m. Detta är längder som i de flesta fall räcker till Y-bom och andra typer av fast förtöjning. Dock finns det otaliga sätt att förtöja på och de allra flesta har sin egna lösning. Är du nybliven båtägare rekommenderar vi dig att starta med 3 m och 6 m.

För dig som lägger till i naturhamn behövs betydligt längre tampar med längderna 15 m och 20 m.

Steg 3. Flätad eller 3-slagen förtöjningslina

Det finns två typer av förtöjningslinor för fritidsbåtar. Flätad eller 3-slagen tamp. Men ibland kan det vara svårt att veta när du behöver vad.

En flätad förtöjningslina består av en kärna och över denna ett hölje som är flätat. Denna förtöjningslina är mjuk och följsam vilket gör den enkel att hantera. Nackdelen är att tampen kan vara svår att splitsa, och du kan därför inte korta tampen till valfri längd på samma sätt som en 3-slagen. En flätad förtöjningslina kräver dessutom mer underhåll, eftersom risken är högre att barr, löv eller annat smuts fastnar i repets flätade hölje.

En 3-slagen förtöjningslina är enkel att splitsa och används främst som fast förtöjning. Med en klassisk skomakarsplits  kan du enkelt korta tampen till den längd du själv önskar och som dessutom håller lika väl som en “riktig” splits. Är du en båtägare som gillar att lägga till i naturhamn rekommendera vi dig en 3-slagen förtöjningslina, eftersom det till skillnad från en flätad tamp, fastnar mindre barr, löv och smuts.

Om du ska gå slussa till sommaren (Göta kanal eller Dalslands kanal) rekommenderar vi dig att använda en 3-slagen förtöjningslina i längden 20 m. Denna tamp kommer gott och väl räcka över stenväggarna. Som vi nämnde tidigare fastnar mindre smuts i tampen och den kommer dessutom att hålla längre än om du skulle använda en flätad tamp. Detta beror på att den 3-slagna tampen inte kommer slitas lika enkelt av de hönsnät som oftast brukar pryda stenväggarna. Här kan du läsa mer om Slusstampen Göta, som är speciellt framtagen för denna typ av användning.

Vilken förtöjningslina ska jag ha?

  • Fast förtöjning, naturhamn och enkel att splitsa: 3-slagen förtöjningslina t.ex. vår förtöjningslina Storm
  • Lätthanterlig, behaglig att hålla i med ett fint yttre som du enkelt kan matcha med övrig tamp: Förtöjningslina med flätat hölje t.ex. vår förtöjningslina Storm X

Våra mest populära förtöjningslinor:

Lämna ett svar