PERMANENT FÖRTÖJNING

FLERFALDIG TESTVINNARE

STORM

Förtöjningslinan Storm är en 3-slagen lina med inbyggd ryckdämpande fiber i hela tampens längd. Linan är mjuk och följsam, vilket gör att du sover tryggt och gott i båten. Extratillbehör som schacklar, kauser och extra ryckdämpare behövs inte!
LYX I VARJE FIBER

DOCKLINE

Dockline är förtöjningslinan som har en dubbelflätad specialkonstruktion som ger en känsla av lyx. Unik nylonkärna (polyamidfiber) ger linan elastiska egenskaper vilket gör att du slipper ryckdämpare. En UV-skyddad HT-polyesterfiber formar ett slitstarkt flätat hölje. Förtöjningslinan sjunker i vatten.
TRADITIONELL TAMP

POLYESTER SUPERIOR

Är vår klassiska 3-slagna förtöjningslina tillverkad av 100% polyestersilke. En riktigt slitstark och nötningstålig arbetshäst! Linan är maximalt UV-behandlad och sjunker i vatten. Polyester Superior bör kompletteras med ryckdämpare, eftersom tampen är tämligen statisk.
SLITSTARK & HÅLLBAR

FLEXLINE

Flätad förtöjningslina med en kärna av polyester och polypropylen vilket gör tampen något elastisk. Höljet är tillverkat av 100% UV-skyddad polyester - allt för en mjuk och slitstark lina. Flexline sjunker i vatten.

Viktigt att tänka på vid permanent förtöjning

Allt tågvirke som används som permanent förtöjning måste för det första ha en hög draghållfasthet, för det andra vara motståndskraftig mot nötning, och för det tredje klara av ryck och solljus. Vi använder maximalt med UV-skyddande medel i repen, vilket gör förtöjningslinan lite dyrare vid tillverkning, men hållbarare för många års utomhusbruk.

Ryckdämpare: extern eller inbyggd?

Ryckdämpare på tampen är väldigt viktigt för att minimera skadorna som uppstår vid ryck.
Dockline, Storm och Storm X har inbyggd ryckdämpare i hela linan, vilket gör att inga extra förtöjningsfjädrar eller gummifjädrar behövs.
Flexline, Superior och Polysoft skall kompletteras med ryckdämpare, som tillexempel Forsheda-fjäder eller andra liknande ryckdämpare.

Vårda dina tampar

Tar du hem och tvättar tamparna direkt efter att båten tagits upp på land förlänger du förtöjningslinans livslängd ytterligare. Överblivna skot-/fallinor får aldrig användas som förtöjningsgods; de är helt stumma och går därför lätt av, dessutom kan båtens knapar skadas lätt.

Då ska du byta ut din förtöjning

Om förtöjningslinan är skadad ska det genast bytas ut. Tänk på att varje knop eller annan brytpunkt innebär en reducering av repets hållfasthet. Glöm inte, att repet (tågvirket) inte får läggas glidande genom en ring eller runt en balk, då det nöter på repet.

Förtöjning längs med bryggan

Förtöjning i Y-bommar

Förtöjning i en bom

Förtöjning i två akterstolpar

FRAMTIDENS BÅTTILLBEHÖR

VÅRA FÖRTÖJNINGSLINOR

RÄTT DIMENSION PÅ FÖRTÖJNING

Tabellen anger våra rekommendationer av förtöjningslinans dimension för användning i skyddat läge. Ligger båten förtöjd i utsatt läge (extrem vind), kan du gå upp en dimension (ex från 12mm till 14mm).

Notera att schacklar, hakar och eventuella metalldelar, som används tillsammans med linan är i de allra flesta fall en försvagande faktor. Linan har generellt en högre brottgräns än metalldelarna.

Båtvikt Storm Superior Flexline Dockline
1,0 ton 10 mm 10 mm 10 mm
2,0 ton 12 mm 10 mm 10 mm
3,0 ton 12 mm 12 mm 12 mm
4,0 ton 14 mm 14 mm 14 mm
6,0 ton 14 mm 14 mm 14 mm
8,0 ton 16 mm 16 mm 16 mm 15 mm
10,0 ton 18 mm 18 mm 18 mm 15 mm
12,0 ton 18 mm 18 mm 18 mm 19 mm
14,0 ton 20 mm 19 mm

FÖRTÖJA VID BOJ

Rep-/kättinglängden mellan boj och bottenfäste skall anpassas till vattendjupet. För att uppnå god ryckdämpning mellan bojtyngd och båt, bör kättingens längd inte understiga 1,5 ggr vattendjupet vid medelvattenstånd.

MONTERING

På botten fäster du linan eller kättingen i en tyngd; exempelvis ett gjutet betongblock, P-ring eller dylikt. Använd kätting eller rep mellan bottentyngden och förtöjningsbojen. Det finns färdiga kit med linor, kauser, flytkropp och wirelås. Det enda du då behöver komplettera med är en bottentyngd och förtöjningsboj.

Förtöj med vanlig förtöjningslina från båten till förtöjningsbojens ten.

FRÅN VÄLKÄNDA POLYFORM

FÖRTÖJNINGSBOJ

Förtöjningsbojar från välkända PolyForm i Norge. Finns i skumfylld och luftfylld variant, samt med lång eller kort ten. luftfylld eller skumfylld
kort eller lång ten
hög kvalitet
FRÅN POLYROPES

BOJLINA

Poly-Safe: Färdigt kit som levereras i praktisk väska. Komplettera med förtöjningsboj och bottentyngd. Bojlina: Kraftigt tågvirke av slittålig polyeten eller polystar med bly i varje kardel. Beställ önskad längd och tillverka din egen bojförtöjning. Önskar man hellre använda kätting finns dessa i färdiga längder och dimensioner.