BÅTLIV, FRITID, INDUSTRI

Så ser du skillnad på polyester & polypropylen

Ett snabbt tips på hur du enkelt ser skillnad på om linan eller repet är gjort av polyester eller polypropylen är att lägga en liten del av vardera lina i ett glas med vatten. Som du kan se på videon sjunker polyesterlinan medan linan gjord av polypropylen flyter.

Rep och snören gjorda av Polyester sjunker i vatten. Polyester är det material som är mest hållbart av de två, maximalt UV-beständigt och tål väder och vind allra bäst utan att tappa i styrka och bli fnasigt. För utomhusbruk är polyester att föredra framför polypropylen om man vill ha ett rep som håller länge.

Rep och snören gjorda av Polypropylen flyter i vatten. Polypropylen är billigt men är inte lika hållbart som polyester. Utomhus blir rep av polypropylen tämligen snabbt fnasiga och tappar i styrka. Exempel på produkter är blått rep PP-film såsom presenningslina etc.

Tips och Råd från POLY

Produkter som skall användas utomhus såsom förtöjningslinor till båten, flagglina, gungrep eller dylikt : välj polyester, så slipper du byta rep efter ett par år. Även om det är lite dyrare vid inköp så håller det mycket längre.

Lämna ett svar