Hund

Hund ont i magen

Hund ont i magen

Hund ont i magen – 3 olika orsaker

Det finns flera olika orsaker till att din hund kan få ont i magen. Här nedanför går vi igenom några av dem: förstoppning hos hund, magkatarr hos hund och olika orsaker till att din valp kräks eller får diarré.

Innehåll i denna artikel:

Förstoppning hos hund

En lite mer ovanlig orsak till att din hund kan få ont i magen är om han/hon har drabbats av förstoppning. Du känner igen att en hund har drabbats av förstoppning genom att de försöker få ut avföring utan att lyckas. Om förstoppningen inte släpper byggs avföring på inne i tarmen och kan då orsaka problem och vara besvärande för hunden. 

Det kan också finnas bakomliggande problem som orsakar att hunden drabbas av förstoppning, ett exempel på ett sådant är smärta från ryggen. Det finns en del sjukdomar och problem som kan misstas för förstoppning, det är därför viktigt att utreda om det finns bakomliggande problem till hundens förstoppning. 

Två exempel på sjukdomar och problem som kan misstas för förstoppning är:

Tenesmer 

Vid diarré kan tarmen bli irriterad vilket leder till att hunden får trängningar eller tenesmer. Då försöker hunden bajsa utan att det finns någon avföring kvar, och följaktligen kommer ingenting. Det kan då felaktigt tolkas som förstoppning. Tänk på att förstoppning samtidigt som diarré är väldigt osannolikt.

Päls i vägen 

Hos hundar med längre päls kan ibland päls ihop med avföring bilda som ett lock vid anus som hindrar avföring att komma ut. Se till att detta inte är fallet om du har en hund som försöker bajsa utan att det kommer någonting.

Om din hund har drabbats av förstoppning och i övrigt har ett opåverkat allmäntillstånd kan du prova att ge hunden lite mer motion än vanligt – detta kan öka tarmens rörelser. Om förstoppningen inte går över eller om du upplever att hundens allmäntillstånd är påverkat bör du kontakta en veterinär för att hunden ska få hjälp. 

Om din hund har återkommande problem med förstoppning rekommenderas ett fiberrikt foder eller fibertillskott efter att annan underliggande problematik har uteslutits hos veterinär. 

Magkatarr hos hund

En annan orsak till att din hund kan få ont i magen är magkatarr. Hundar som drabbats av magkatarr kan ha dålig aptit på morgonen och ibland kräks de på tom mage innan de fått sin första måltid för dagen. Hundens avföring brukar vara normal och hunden är vanligtvis lika pigg och glad som vanligt. Även om hunden är pigg och glad som vanligt när den har magkatarr så betyder inte det att du inte bör göra någonting åt hundens besvär. 

Hundars mage utsöndrar magsyra kontinuerligt vilket gör att långa tider på tom mage kan leda till irritation, och i vissa fall då inflammation i magsäckens slemhinna hos känsliga individer. Om du misstänker att din hund har magkatarr kan du prova att dela upp hundens mat i små portioner. Ge gärna 4-5 mål om dagen där den sista måltiden ges sent på kvällen och den första tidigt på morgonen. På så sätt minskar du tiden som hundens magsäck är tom. Utöver detta kan du också se över hundens foder. För en del hundar som har problem med magkatarr kan ett foder som är lättsmält vara ett bra alternativ och för vissa fungerar ett lågallergent, hydrolyserat foder bättre. Dubbelkolla att ett sådant är anpassat för juniora individer, om du exempelvis har en hund i växande ålder. 

Om din hund har frekventa kräkningar, påverkat allmäntillstånd eller längre matvägran behöver du direkt ta kontakt med en veterinär. Det samma gäller om åtgärderna som vi beskrev ovan inte löser problemet. En del hundar som drabbats av magkatarr behöver nämligen medicineras och veterinären behöver utesluta andra orsaker som kan vara anledningen till de symtom hunden har.

Valp som kräks eller drabbats av diarré

Visste du att det är vanligt att en valp kräks och drabbas av diarré? Det kan orsakas av parasiter, att de ätit något olämpligt eller att den fått ett nytt foder. 

Att en liten valp kräks och drabbas av diarré är mycket vanligt, det kan exempelvis orsakas av parasiter, att valpen ätit något olämpligt eller att den helt enkelt har reagerat i samband med ett tvärt foderbyte. Virussjukdom kan vara en annan möjlig orsak. 

Om din valp kräks och får diarré behöver du komma ihåg att valpar är mycket mer känsliga för detta än vad stora hundar är. Valpar kan snabbt bli mycket dåliga om de blir uttorkade eller får lågt blodsocker. Tveka inte att höra av dig till en veterinär för rådgivning om valpen har kräkningar eller diarré. Tveka inte att konsultera online-veterinären FirstVet, som du som är Lassie kund har fri tillgång till. Om det dock är uppenbart att valpen mår dåligt bör du åka in till en veterinärklinik omgående. 

Om din valp har diarré kan du försöka ge skonkost i små portioner och understödjande behandling liknande det som ges till vuxna hundar. Det finns dock några undantag som du måste ta hänsyn till! 

  1. Du ska aldrig svälta en valp. De är väldigt känsliga för lågt blodsocker så de får aldrig gå lång tid utan mat. Börja istället direkt ge hunden små portioner skonkost. 
  2. Alla typer av skonkost foder är inte lämpliga för valpar, exempelvis är kokt ris inte att rekommendera under en längre tid för en växande valp. 
  3. Använd mjukmat vid pågående diarré då det innehåller mer vätska än torrfoder, det är också mer lättsmält.

Om du har en pigg valp som får behålla mat trots att den har diarré och kräkningar kan du prova att behandla den hemma. Då kan du göra så här:

Ge valpen mycket små portioner skonkost 1 gång per timme, sällan mer än en tesked per gång. Det är viktigt att valpen har aptit, annars ska du uppsöka veterinären. Ge därefter gradvis större portioner som du delar upp på 6-8 portioner per dag. Fortsätt med skonkost tills valpens mage har varit bra i minst två dagar. När valpens mage har varit bra i minst två dagar är det dags att gradvis gå tillbaka till det vanliga fodret över ett par dagar. Låt valpen ha fri tillgång till vatten, om valpen inte får behålla vattnet måste du uppsöka en veterinär!

Om din valp har ett akut diarrétillstånd kan du ge den tillskott (probiotika) i kombination med skonkosten. Detta ger du valpen två – tre gånger per dag enligt anvisning på paketet. Tillskott kan hjälpa till att stoppa upp diarrén och innehåller goda bakterier som hjälper till att stabilisera valpens tarmflora.

Vill du lära dig mer om magbesvär hos hund, och hur du förebygger dem? Lassie lär dig allt du behöver veta! De har tagit fram interaktiva guider, utmaningar och quiz som hjälper dig förebygga skador, sjukdomar och olyckor på din hund. Lassie är den första djurförsäkringen som belönar kunskap med ett billigare pris! Ladda ner deras app här

Lämna ett svar