Ankra

Att ankra

Att kunna ankra på ett säkert och korrekt sätt ger dig större frihet och mer flexibilitet i båtlivet. I naturhamnar och även i många gästhamnar är det nödvändigt att man använder ett ankare vid förtöjning. När man ska ankra ska man tänka på att det aldrig enskilt får användas som en permanent förtöjningslösning. Att ankra innebär även att båten inte får lämnas utan uppsyn.

Det är viktigt att du har en god uppfattning om hur sjöbotten ser ut runt båten vid ankring. Detta för att försäkra dig om att botten kan ge ett bra ankarfäste. När du ska ankra bör ankarlinan eller kättingen också vara riktigt lång, gärna 5 gånger djupet. Tänk också på att fästa ankarlinan i båten innan du kastar i ankaret. Det är också viktigt att ankarlinan inte går in i propellern.

Ankarlina

Att ankra innebär även att upplysa andra båtar om din ankarlina, så att de inte kör på den. Vår ankarlina SYNSTEN är framtagen för just detta ändamål. Linan har en klar orange färg som syns tydligt i vattnet. Den är även utrustad med kätting de tre sista metrarna mot ankaret för att linan ska sjunka och lägga sig i rätt läge. Kättingen täcks dessutom utav ett tubvävt band av 100% polyestersilke, för att skydda kättingen mot nötning och båten mot skav från kättingen.

Hur tungt ankare du behöver kan du se i tabellen här bredvid.

Klicka här för att se tips på hur man ankrar på svaj på bästa sätt.

Hur lång ankarlina ska jag ha?

Läs vår artikel om hur lång ankarlina du bör ha.

Ankarvikt tabell

Båtvikt Båtlängd Ankarvikt
2,0 ton 7,0 m 5,0 kg
3,5 ton 9,0 m 7,5 kg
6,0 ton 11,0 m 10,0 kg
10,0 ton 12,5 m 15,0 kg
20,0 ton 14,5 m 20,0 kg

Vårt mest populära ankare