BÅTLIV

Pålstek – knopa med Poly

PÅLSTEK - SÅ SLÅR DU DEN

Gör en fast ögla på ett rep

Pålstek är en klassisk knop som passar både på sjön och till vardags. Det är en lättknuten knop som ger dig en ögla i änden av repet. Pålsteken nämns första gången i boken Sea Grammar av John Smith, daterat till 1627. Men denna knopen kan vara så gammal att den funnits i det gamla Egypten, det har hittats varianter på den vid utgrävningar.

Idag används knopen i många fall för att knyta fast något i en påle eller ett träd. Det finns flera olika variationer på pålstek och det går bland annat att göra den med dubbla öglor. Eller varför inte med justerbar storlek på öglan.

En knop med många användningsområden

Knopen används även inom klättring som en säkringsknut, när den används vid klättring har den dock en extra knut för att den omöjligt ska knyta upp sig.

Pålsteken kan användas på flera sätt. Beroende på vilken variant du väljer finns det olika användningsområden.

  • Du kan knyta fast din båt runt en påle eller ett träd
  • Du kan fästa linan i en ögla eller ring
  • Pålstek kan användas vid räddning. Det finns varianter där du på ett enkelt sätt kan knyta den runt din midja med en hand

Kungen av knopar

Knopen anses vara kungen av knopar tack vare dess enkelhet. Att den dessutom är stark och mångsidig gör den knappast mindre populär. När du känner att du bemästrar pålsteken har vi ett antal andra knopar att visa dig. Se till att spara sidan som bokmärke eftersom att vi regelbundet fyller på med mer nyttiga knopar.

Lämna ett svar