Båtliv

Vad är IQ-line?

iq-line-poly

IQ-line! Den smarta sömmen

Vi brinner för innovativa lösningar som tar våra produkter till nästa nivå; IQ-line är en sådan lösning.

IQ-line är vår egenutvecklade söm, där vi istället för att splitsa linor, syr dom. Detta är en mycket smidig och innovativ lösning att skapa en ögla som tål höga belastningar och där repets fiber/konsistens inte påverkar sömmen.

Därför väljer vi att sy våra rep

För många år sedan splitsades rep med flätat hölje och kärna av erfarna splitsare. Arbetet var allt som oftast krävande då repen var kompakta (dvs hade mycket material i sig). Detta påverkade splitsarens händer, handleder och armar, och det gick trögt att göra den traditionella handsplitsen. Det gick till och med så långt att splitsaren började kräva att repen skulle göras mindre kompakta (dvs innehålla mindre material). Visst hade vi kunnat göra repen mindre kompakta, men då hade mycket av linans rundhet, styrka och funktion försvunnit, vilket var en väg vi inte ville vandra. Funktion och livslängd på våra produkter var och är en viktig parameter för oss, och något som gör oss unika.

Vi började därför kika på hur sömmarna på linor inom bergsklättring såg ut, där öglorna var mycket korta och starka. En klättringslina har täta höljen och många parallella trådar i kärnan, vilket gjorde den nästintill omöjlig att splitsa för hand. Då föddes tanken till IQ-line.

Patent på statiska linor

Efter att ha testat vår söm på olika linor insåg vi att det fanns en chans till ett patent inom området för statiska linor till båtens mast. Tidigare hade sömmar endast tillverkats till flexande linor, och inte till statiska. Symaskiner köptes in och började utvecklas för att klara av många olika typer av sömmar. Målet var att få med så mycket material som möjligt, med en så kort söm som möjligt, och att sömmen dessutom klarade 80% av linans styrka. Efter många tester lyckades vi till slut ta fram den perfekta sömmen och en patentansökan kunde lämnas in.

Smart söm kräver smart namn – IQline

Detta smarta sätt att skapa ett starkt öga med en kort söm som även höll extrem hög styrka döptes till “IQ-line”. Våra splitsare blev maskinoperatörer och deras handleder lider inte längre. Idag kan vi använda denna söm på linor upp till 28 mm med styrkor på 12 ton. Med åren har vi införskaffat 5 specialmaskiner som tillsammans tillverkar ca 2500 sömmar per dag, och patentet gick igenom alla nålsögon och finns nu registrerat i hela Europa.

IQ-line logo

Lämna ett svar