Båtliv

Så ser du skillnad på rep av polyester eller polypropylen

rep polyropes marine

Så ser du skillnad på rep av polyester eller polypropylen

Ett snabbt tips på hur du enkelt ser skillnad på om linan eller repet är gjort av polyester eller polypropylen är att lägga en liten del av vardera lina i ett glas med vatten. Som du kan se på videon sjunker polyesterlinan medan linan gjord av polypropylen flyter.

Rep och snören gjorda av Polyester sjunker i vatten. Polyester är det material som är mest hållbart av de två, maximalt UV-beständigt och tål väder och vind allra bäst utan att tappa i styrka och bli fnasigt. För utomhusbruk är polyester att föredra framför polypropylen om man vill ha ett rep som håller länge.

Rep och snören gjorda av Polypropylen flyter i vatten. Polypropylen är billigt men är inte lika hållbart som polyester. Utomhus blir rep av polypropylen tämligen snabbt fnasiga och tappar i styrka. Exempel på produkter är blått rep PP-film såsom presenningslina etc.

Tips och råd från PolyRopes

Produkter som skall användas utomhus såsom förtöjningslinor till båten, flagglina, gungrep eller dylikt : välj polyester, så slipper du byta rep efter ett par år. Även om det är lite dyrare vid inköp så håller det mycket längre.

Lämna ett svar