Båtliv

Skotlinor och fallinor – Vad är skillnaden?

Artikel skillnaden på skot och fall

Skotlinor och fallinor; en sammanfattning

  • En fallina ska vara stum, denna hissar du segel med. Därför ska den hålla sig på plats
  • Fall tillverkas antingen helt i polyester, eller med Dyneemakärna och polyesterhölje
  • En skotlina behöver inte vara lika stum, men ska heller inte vara elastisk
  • Skotlinor har ofta ett tjockare hölje än ett fall, för att det ska tåla högre slitage

 

Skotlinor och fallinor är som natt och dag, eller?

Ett fall behöver vara stumt eftersom att den ska hålla ditt segel sträckt. Därför väljer många en fallina med en kärna av Dyneema eller HMPE som det också kallas. Resultatet av detta är ett fall som håller sig på plats, men plånboken har fått ta ordentligt med stryk. Behöver du verkligen en fallina med denna stumma kärna?

Det enkla svaret är nej, sannolikt inte. Det finns faktiskt all anledning att titta mot alternativ i polyester. En fiber som är både pålitlig och betydligt mer prisvärd. Något som många seglare pratar om är arbetstöjning och det är helt sant att den är något större i fall tillverkat i 100% polyester, men för dig som fritidsseglar är det knappast märkbart.

Tack vare att polyester är billigare än Dyneema ligger den stora fördelen i priset där du kan fynda polyesterfall betydligt billigare än motsvarande lina med Dyneemakärna.

Självklart finns det dem som kräver det lilla extra i form av värmetålighet, brottstyrka och töjning. Då är givetvis Dyneemalinorna tuffare, om än dyrare.

En skotlinas viktigaste egenskap är att vara slitstark och formstabil

En skotlinas viktigaste uppgift är att vara slitstark snarare än extremt stum. Här är stumheten inte lika avgörande. Polyesterlinor har i alla tider tjänstgjort som skot tack vare kombinationen slitstyrka och pris.

En skotlinas viktigaste egenskap är att det sitter bra i avlastare och winschar. Eftersom att avlastare har en tendens att käka upp höljet på linan är skoten därför av en annan konstruktion än fallen. Höljet är grövre på skoten av just den ovan nämnda anledningen.

När det gäller skotlinor finns det varianter med Dyneema/HMPE kärna. För även här finns det ibland särskilda krav på stumhet.

Nu när du lärt dig skillnaden på linorna och hur de används går vi in lite mer på djupet. För dig som gillar att veta saker och förstå linans uppbyggnad lär följande minuters läsning förgylla ditt liv med ny kunskap.

Fallina med 100 % polyester

Våra fallinor i serien PROLine har en konstruktion där både kärna och hölje är av polyester. Kärnan är uppbyggd med raka trådar som du kan se. Den stora fördelen med detta är att kärnan blir stummare tack vare att trådarna inte är flätade på samma sätt som en traditionell lina. Däremot är denna typ av lina svår att splits. Därför har vi tagit fram vår egen lösning som heter IQ-Line som är en typ av söm som ersätter splitsen. Precis lika hållbar, men framförallt smidig.

Höljet i dessa fall är tillverkat i 32-flätad polyester. Anledningen till att det inte är samma typ av flätning på skot och fall är enkelt. I ett fall vill du ha stumhet. Därför är det större del kärna och mindre del hölje. Eftersom att det främst är kärnan som bidrar till brottstyrkan.

Skotlinor med 100 % polyester

Våra klassiska skotlinor har ett 24-flätat hölje eftersom att det är viktigt med slitstyrka i höljet. Kärnan är flätad i denna lina och det är tack vare detta som linan håller sig rund och formstabil under påfrestningar. En fördel med ett tjockt hölje är dess slitstyrka.

Den flätade kärnan gör att linan har lite mer töj och något lägre brottgräns. Men som sagt. I ett skot är varken töj eller brottstyrka en avgörande faktor.

Fallinor med Dyneemakärna

Om du ändå letar efter en lina som är stark som wire och tål väder, vind och extrema påfrestningar har vi självklart en fallina för detta med. Vi kallar den ProRace ONE. En lina som har en kärna av HMPE/Dyneema och ett hölje som har en kombination av Cordura, Technora och Polyester. Här får du nära 0% mantelglidning och en arbetstöjning på 0,6%. Om du letar efter det stummaste och mest alternativet är detta helt rätt!

Skotlinor med Dyneemakärna

Skotlinor behöver inte vara helt stumma, men om du ändå vill ha det finns ProRace FOUR. En lina som har en kärna av HMPE/Dyneema och PP. Som tack vare denna blandning ger dig en riktigt stum lina, men som ändå är prisvärd. Höljet är gjort av Polyester och ger dig bra bett i winchen, samtidigt som skotlinan är trevlig att hantera. Denna linan lämpar sig både som skot och fall.

Skot eller fallinan som är bäst för dig?

Skillnaden på skot och fall är som sagt ganska stor sett till konstruktionen. Det finns otaliga förståsigpåare som säger att Dyneema/HMPE är ett måste, och vi menar att det inte alls är så. En lina av polyester räcker till för de flesta behov och tillfällen. Därmed inte sagt att Dyneema/HMPE är ett vassare alternativ. Men det är dock ett alternativ som svider mer i plånboken.

Lämna ett svar