KLÄTTRING

Att välja klätterrep

Vilket klätterrep är du

En guide för dig som klättrar, eller vill lära dig mer om våra klätterrep

Att välja rätt klätterrep är inte alltid lätt. Därför kommer vi i denna guide att rekommendera rätt klätterrep efter dina förutsättningar.

Vilket rep är egentligen rätt för dig? Det enkla svaret är ett dynamiskt klätterrep som är enligt standard EN892 / CE1019. Detta är rep som är certifierade för att fånga dig när du faller. Tack vare en tydlig märkning vid repets ände kan du enkelt identifiera om ett klätterrep är certifierat. Eller se vilken certifiering som klätterrepet har.

Om du är ny inom klättring kommer du sannolikt köpa ett enkelrep, som är märkta med en ”1” inuti en ring. Tidigare har diametern på repet skvallrat om vilken typ av rep du använder, med det är idag en gammal sanning. Det finns idag enkelrep som är tunnare än äldre dubbelrep.

Det finns ett brett urval av klätterrep från Tendon. Och att välja rätt rep är inte lätt. Förhoppningsvis kan vi med denna guide hjälpa dig att välja.

Alla har varit en nybörjare på klättring

Är du nybörjare? Har du precis upptäckt klättring och undersöker ifall detta är sporten för dig? Det du behöver är ett snällare rep som håller länge och som tål mycket stryk. Något som är pålitligt men prisvärt. I detta fall är inte vikten på repet avgörande utan snarare mångsidigheten. Du behöver ett rep som klarar topprepsklättring både på klättergymet och på klippan, och kanske en dos ledklättring ibland. Tendon Ambition 9.8 är repet för dig.

Om du tror att du kommer att spendera mer tid på gymet än utomhus kan Tendon Ambition 10 vara ett riktigt bra och hållbart alternativ.

klätterrep tendon Master 9.7 tefix
Tendon Ambition 9.8 klätterrep

Du älskar att klättra men gillar andra sporter med

Du har spenderat många helger vid klippan och är säkert ute minst en helg i månaden. Men samtidigt lockar andra sporter. Din ambition är stor men klättring är inte hela ditt liv än. Det du är ute efter är ett rep som du kan använda dels för ledklättring och dels för att sätta topprep för dina vänner samtidigt som du coachar dem. Du behöver ett rep som är mångsidigt, som håller länge. Tendon Master 9.7 TeFix är lämpligt för dig

Dina helger spenderas vid klippan

Du är besatt av klättring, ditt liv kretsar kring det och det enda du drömmer om på ditt jobb är att få komma ut i naturen, sova i bilen, umgås med vänner. Du vet vad en guidebok är och säkert är du aktiv på en klättringscommunity. Följer du Adam Ondra på Instagram, har du en fingerboard ovanför dörrkarmen? Har du dessutom en i bilen för de där oförutsedda tillfällena? Då vet du redan vilken typ av rep som du uppskattar. Men låt oss berätta om vårt populära ”workhorse rope” repet som alltid levererar! Tendon Master 9.4 är tillräckligt tjockt för att inte kännas som att falla i tandtråd. Repet är riktigt trevligt i sin hantering och väger precis lagom, det ger dig ingen godtagbar ursäkt att inte orka klippa in. Detta är ett sendrep för soliga (och molniga) dagar. En klassisker.

Tendon Master Pro 8.9

Du är en rutinerad allroundklättrare

Du vet vad du vill ha, du vill ha det bästa utan att kompromissa. Ett rep som du kan använda till det mesta. Kanske startar du dagen med att korsa en glaciär, fortsätter till en granitpassage. Detta rep är din bästa vän som dessutom är så pass läckert att du kommer att få nya. Repet är trippelcertifierat och väger bara 52g/m. För ett år sedan skulle alla säga att vi pratar om Tendon Master 8.9. Idag är detta rep Master Pro 8.9. En förbättrad version av den tidigare med nytt hölje som bättre klarar friktion samt impregnering som inte låter smuts och vatten tränga in i repet.

Viktigt för alla klätterrep

Oavsett om du precis börjat klättra eller är på samma nivå som Adam Ondra finns det viktiga aspekter att tänka på när du köper ett nytt rep. Dessa tips är att tänka på:

  • Repet ska vara certifierat EN 892 / CE 1019
  • Stretchigt så att det ger dig en mjukt uppfång ifall du mestadels ledklättrar
  • Inte lika stretchigt om du använder det mestadels för topprep.
  • Det ska vara enkelt att knyta, hantera och att klippa.
  • Mjukt hölje så att du får minimalt med friktion genom karbiner.
  • Tätflätat hölje så att smuts, kalk och smuts har svårare att ta sig in genom höljet och förstöra repet.

Lämna ett svar