Klättring

Olika typer av klättring

Hero - Olika typer av klättring

Välkommen till klättringsvärlden!

Lästid 4min.

Klättringsvärlden är en värld full av gemenskap, härliga miljöer och obeskrivliga ord. Alla nybörjare har varit där. Du står och pratar med en mer rutinerad klättare, och förstår inte ett ord. I denna artikelserie berättar vi allt du undrat, men inte vågat fråga. Den första delen i denna artikelserie kommer att handla om de olika typer av klättring som du kan stöta på.

Olika typer av klättring

Vilka olika typer finns det då? Låt oss göra en snabb förklarning och så fördjupar vi oss längre ner i texten.

  • Traditionell klättring: Klättraren placerar själv säkringar. Görs på platser där bultar saknas. Skonsamt för klippan.
  • Topprepsklättring: Klättraren är säkrad ovanifrån. Denna typen innebär lägst risk.
  • Sportklättring och Ledklättring: Utövas på klippor med förplacerade bultar.
  • Bouldering: Klättring utan rep på mindre klippor.
  • Aidklättring Bigwall: Är en typ av klättring där klättraren använder diverse hjälpmedel för att ta sig upp längst väggen.
    Stora väggar som i genomsnitt tar två dagar eller mer att klättra.
  • Alpin klättring: Klättring i alpin miljö.
  • Inomhusklättring: Klättring inomhus.

Traditionell klättring eller Tradklättring

Detta menas oftast att klättrarna själva placerar säkringarna. Denna typ av klättring görs där det saknas bultar. Tradklättring skadar inte klippan och kräver inga permanenta säkringar. Klättrarna lämnar klippan som de fann den.

Den typen av säkringar som används är till exempel kilar, kamkilar, tricams och hexentrics. Det dessa säkringar har gemensamt är att de placeras i sprickor i berget.

Tradklättring

Topprepsklättring

Det här är den typ av klättring som innebär lägst risknivå. Klättraren är säkrad ovanifrån  med rep och därför blir fallen betydligt lägre än vid andra typer av klättring. Genom en förankring på toppen löper repet och på marken står säkraren med repbroms som håller repet sträckt. I vissa fall kan säkraren vara förankrad på toppen och ta in repet genom sin broms.

Topprepsklättring

Sportklättring och Ledklättring

Denna typen av klättring utövas på klippor med bultar som är förplacerade. Det finns oftast färdiga förankringspunkter från vilka man kan fira ner sig till marken från. Den stora skillnaden mellan Sport och Tradklättring är att mellansäkringarna vid sportklättring är förplacerade. Sedan så sent som 2016 beslutades det om att Sportklättring ska vara en gren i de olympiska sommarspelen.

Sportklättring

Bouldering

Bouldering är en gren av klättring som görs utan rep. Denna typ av klättring sker på klippblock med en crashpad som skyddar vid fall. Bouldering kräver mer styrka och teknik än uthållighet. För denna klättringstyp krävs dessutom minimalt med utrustning. Klätterskor, en påse med krita, en crashpad samt en borste att rengöra greppen med är allt som behövs.

Bouldering

Aidklättring, Bigwall Storväggsklättring

Detta är när en klättrare använder specialutvecklad utrustning till hjälp för att ta sig upp för klippan. Till skillnad från friklättring där utrustningen endast används för säkerhet. Tack vare detta kan man ta sig upp för nästan helt släta väggar där det inte finns grepp att hålla i. Säkringarna som används vid Aidklättring är extremt små vilket gör att det räcker med mycket små sprickor för att säkra upp sig i.

Denna typ av klättring utvecklades i Yosemite Valley USA.

Bigwall

Alpin klättring

All klättring som utövas i alpin miljö kallas alpin klättring. Denna typen av klättring ställer extremt höga krav på klättraren eftersom att allt sker i naturliga och kritiska miljöer. Med en mix av av klättring på snö, klippa och is. Alpinklättring brukar delas upp i två olika discipliner, expeditionsklättring och kapselteknik.

Populära resmål är Alperna och Himalaya

Alpinklättring

Inomhusklättring

Inomhusklättring utövas på ett klättergym. Det finns ofta möjligheter att klättra topprep eller ledklättring och Bouldering. Ofta krävs begränsat med egen utrustning tack vare att det finns rep och sele att låna.

inomhusklattring

Lämna ett svar