BÅTLIV

Så lång ankarlina bör du ha

hur lång ankarlina

Så lång ankarlina bör du ha

En vanlig fråga som vi får är hur lång ankarlina du bör ha, och det beror på hur djupa vatten du vistas i. En grundregel är att ha 5-6 gånger så lång ankarlina som vattnet är djupt. De ankarlinor som vi har på Poly är som längst 50-meter , och räcker för att ankra med i de flesta vatten. Du ankrar sällan där det är för djupt,  och behöver därför ingen onödigt lång ankarlina. Dock är det alltid bra att ha en extra ankarlina med sig i båten. Det är faktiskt inte fel att ha dubbla ankare och ankarlinor med sig i båten. Blåser det mycket kan det kännas tryggt med en extra ankringsmöjlighet.

Längden på ankarlinan behövs för att få rätt vinkel mot ankaret, och gör att ankaret kan sätta sig ordentligt i botten.

Det finns flera typer av ankarlinor

Det finns flera typer av ankarlinor och detta är en produkt som även är satt under luppen. Många gamla ankarlinor är blyade vilket är skadligt för naturen. Vi förespråkar att använda oblyade linor. Många ankarlinor är blyade för att vara tunga och inte flyta omkring. Vi erbjuder ankarlinor med kätting; både i hela linans längd och endast de sista tio metrarna. Tack vare att utvecklingen går framåt kan vi minska blyade produkter och våra vatten mår bättre.

Hur mycket ankarlina bör du ha med dig?

Givetvis behöver du minst en ankarlina. Vill du vara helt säker på att klara dig ska du alltid ha med en extra som du kan skarva på din befintliga ankarlina ifall den inte räcker till.

Populära ankarlinor:

Här kan du se våra olika ankarlinor

För att sammanfatta –  så lång ankarlina bör du ha och vad du mer behöver i båten

  • Ankare
  • Ankarlina 40-50m
  • En extra ankarlina. Alternativt en rulle rep som går att skarva om din primära ankarlina inte räcker till.
  • Ett gott humör.

Klicka här för se en film om hur man ankrar på svaj.

Lämna ett svar