Båtliv, Knopar

Skotstek

skotstek hero

Skotstek – En kanonknop för att knyta ihop två linor med

Skoteken är en mycket användbar och mångsidig knop. Den är enkel att lära sig och det bästa med skotsteken är att du kan knyta ihop två linor på ett säkert sätt. Knopen används ofta på segelbåtar för att fästa skotlinan med seglets skothorn. Men denna knop sägs ha använts redan på stenåldern, detta är med andra ord en knop som hållit sig aktuell under tusentals år.

Skotsteken används som sagt för att knyta ihop två linor. Den stora fördelen med denna knop är att den är bra när de båda linorna har olika tjocklek. Vissa knopar kan riskera att lösas upp om dimensionen på linorna är olika, men skotsteken är kanon för detta!

Skotsteken är lik Råbandsknopen och knyts på ungefär samma sätt, men eftersom att du lägger linan under istället för parallellt kommer den att låsa sig bättre.

Denna knop är lämplig för både båtliv och hemmafixet. Du kan ju bara tänka dig hur irriterande det är när repet är lite för kort och du inte kan hänga upp hängmattan mellan träden. Det är för tillfällen som dessa skotsteken är helt oumbärlig. För du minns väl skotekens stora styrka: Att kunna knyta ihop två linor av olika dimension.

Lämna ett svar