BÅTLIV

Så lång ankarlina bör du ha

hur lång ankarlina

Så lång ankarlina bör du ha

Hur lång ankarlina du bör ha är en fråga som inte är helt enkelt att ge ett svar på. Det är en klassisk ”det beror på” fråga. En grundregel är att du ska ha en ankarlina som är 5-6 gånger längre än djupet på vattnet du är på.

Hos oss på PolyRopes hittar du som längst ankarlinor som är 50 meter långa. Det räcker för de allra flesta tillfällen. Du ankrar sällan där det är för djupt, därför behöver du heller ingen onödigt lång ankarlina. Tack vare detta slipper du dessutom onödigt mycket ankarlina i båten.

Men att ha med sig en extra ankarlina med tillhörande ankare i båten är faktiskt mer användbart än vad man kan tro. När det blåser mycket är det skönt att kunna säkra upp ordentligt med ett extra ankare och ankarlina.

Olika typer av linor för ankring

Det finns flera typer av ankarlinor. Allt från enkla treslagna till blyade och platta ankarlinor. Ankarlinor är dessutom en produkt som det råder viss diskussion om. Nämligen de blyade ankarlinorna. Hos oss är de idag borttagna ut sortimentet. Det är för att de blyade ankarlinorna är skadliga för naturen. Även om blyet är inkapslat till viss del är det tyvärr så att det riskerar att komma ut bly i naturen ändå. När den blyade ankarlinan blir sliten ökar risken att det skadliga blyet förorenar vattnet.

Hos oss hittar du istället ankarlinor med kätting. En betydligt mer skonsam lösning. Tack vare en produktutveckling som aldrig upphör kan vi därför minska andelen blyade produkter med resultatet att våra vatten mår bättre.

Hur mycket lina bör du ha med dig?

Nu har du koll på hur lång ankarlina du bör ha. Och du behöver till att börja med minst en ankarlina. Vill du vara helt trygg med att du ligger säkert när det blåser på ska du alltid ha med en extra ankarlina. Denna kan du dessutom använda för att skarva ihop med din befintliga lina ifall den inte räcker till.

Här kan du se våra olika ankarlinor

För att sammanfatta –  så lång ankarlina bör du ha och vad du mer behöver i båten

  • Ankare
  • Ankarlina som är ca 5-6 gånger längre än djupet på vattnet
  • En extra ankarlina. Alternativt en rulle rep som går att skarva om din primära ankarlina inte räcker till.
  • Ett gott humör.

Klicka här för se en film om hur man ankrar på svaj.

Lämna ett svar