BÅTLIV

Skillnaden på Storm och StormX förtöjningslina

Skillnaden på storm och stormx

Skillnaden mellan förtöjningslina Storm och StormX

Vad är skillnaden mellan Storm och StormX förtöjningslina? Båda är en elastisk förtöjningslina, så mycket är klart. Att inte alla förstått de fjädrande tamparnas förträfflighet, ja det är en helt annan artikel. I denna artikeln ska vi reda ut vad som skiljer de båda förtöjningslinorna åt, och när det är bättre att använda den ena eller andra.

Förtöjningslina Storm

Vår klassiska förtöjningslina Storm är en 3-slagen tamp med inbyggd fjädring i hela linans längd. Denna förtöjningstampen har funnits på marknaden i flera år och har vunnit flera Bäst i Test av Testfakta. Att förtöjningstampen har inbyggd ryckdämpning innebär att du inte behöver några externa ryckdämpare, som Forshedafjädern eller mindre varianter som Bungy (om avståndet mellan bryggan och båten är kortare än 1 meter).

Förtöjningslinan Storm sköter fjädringen av sig självt. Hur fungerar detta? Precis som Coca-Colas recept så måste det finnas en viss mystik i framställandet av en produkt, och så även i det här fallet. Det vi kan avslöja är att det finns invävda flexande fibrer i linan som gör att den flexar.

Tack vare att den klassiska 3 slagna designen är Storm väldigt enkel att splitsa (t.ex. skomakarsplits). Detta medför att den passar perfekt till fast förtöjning, eftersom att du enkelt kan fixera längderna själv.

Förtöjningslina StormX

Förtöjningslinan StormX är precis som sin föregångare Storm en förtöjningslina med inbyggd ryckdämpning i hela linans längd. Till skillnad från 3-slagna Storm har denna tampen ett flätat utseende och finns i fler färger än Storm. StormX har tagits fram med funktion och design i fokus. Vi har plockat ihop önskemål från er båtägare som kanske saknats bland andra tampar och satt samman dessa i en och samma förtöjningslina.

Enkelt förklarat kan man säga att StormX är en vanlig Storm men med en skräddarsydd kostym. Det är nämligen så att kärnan i Storm X är 3-slagen, precis som Storm, men sedan har vi flätat över den med ett polyesterhölje.

Vilken ska jag välja?

Att välja mellan dessa två förtöjningslinor är inte helt lätt och båda har sitt syfte på båten. För fast förtöjning brukar vi rekommendera den 3-slagna Storm, mest på grund av den är så enkel att själv splitsa. När du köper en Storm förtöjningslina följer det med en instruktion på hur du gör en skomakarsplits, något som många uppskattar. Splitsen i sig är dessutom väldigt enkel att göra och håller kanonbra. Sett till flexande egenskaper kommer Storm att flexa något mer, det är eftersom att den inte har det överflätade höljet.

Storm är att föredra om du ska förtöja i naturhamn eller slussa i kanalerna. Eftersom att dessa platser ofta kan slita mer på linorna på grund av sten och inte minst hönsnäten som finns uppsatta vid slussarna.

Många av våra kunder väljer StormX på grund av de många olika färgerna som finns att välja på. Det blir mer och mer populärt att färgmatcha sina linor mot exempelvis kapell och kuddar. Därför ska givetvis förtöjningslinorna även de se bra ut. Andra fördelar med StormX är att den är väldigt mjuk och trevlig att hantera. Vanliga Storm är trevlig med, men överflätningen på StormX gör det där lilla extra i känslan. Många av våra kunder använder faktiskt båda typerna av linan beroende på var de ska förtöja och dess förutsättningar.

Sammanfattning – Skillnaden på Storm och StormX

  • Den 3-slagna Storm är klassikern som är mångsidig och enkel att splitsa vilket gör den utmärkt för fast förtöjning.
  • StormX finns i ett stort antal färger som gör att du kan matcha efter båten och inredningens färger.
  • Storm 3-slagen har vunnit Bäst i Test flera gånger.
  • Båda dessa linor har inbyggd ryckdämpnig.
  • Båda dessa linor har två slitskydd. Ett i ögat och ett längs med linan.

Lämna ett svar