Vad är en fallina?
En fallina är en lina som du reser segel med. Ibland behöver inte svaret vara konstigare än så. Men om du är precis lika vetgirig som andra seglare bör du fortsätta läsa, för det finns mer att veta.
Vad är en fallina tillverkad av?
Fall har ofta både kärna och hölje av polyester. En del linor har flätad kärna, medans andra har treslagen. I slutändan kommer båda varianter att fungera alldeles utmärkt. Även manteln, eller höljet som det även kallas kan se olika ut. Vissa höljen är 16-flätade, andra 32-flätade. För dig som nöjesseglar spelar skillnaderna egenlitgen ingen större roll, eftersom skillnaden mellan de olika konstruktionerna är hårfin. Kort sagt kan man säga att en 16-24 flätad lina har mer hölje att slita på, men en 32-flätad lina är istället starkare, eftersom att den linan har större del kärna. Det är nämligen kärnan som bär störst del av styrkan i en fallina.
Vad är skillnaden på fall och skot?
Det är faktiskt inte så stor skillnad på konstruktionen av ett fall och skot. Men för att förenkla för dig som seglar har vi valt att separera dessa. Fallinor kommer i längre längder och oftast med ett 32-flätat hölje. Dessa har dessutom en schackel isydd. De har även som vi nämnde tidigare mer kärna än hölje, för att få styrka och stumhet.
Skotlinor har ingen schackel, och kommer i kortare längder. En skotlina kan dessutom må bra av att ha ett tjockare hölje jämfört med en fallina. Detta eftersom att skotet sitter fast i avlastare och winchas på ett mer påfrestande sätt än ett fall. Det kommer därför att utsättas för mer slitage. Oftast används ett 24-flätat hölje.
Detta är bra att veta när du ska välja fallina
När du ska välja fallina är det en förutsättning att du vet mastens längd. En tumregel är att du ska ha 2,5x mastlängden. Det är givetvis bättre att ha lite för långt fall än för kort. Det kan även vara bra att ha i åtanke att ett segel kan ha stora påfrestningar och därför är brottstyrkan på linan av intresse. Men de allra flesta gånger räcker linans brottstyrka mångdubbelt mot de faktiska påfrestningarna.
Det finns även fallinor med kärna av Dyneema, eller HMPE som det även kallas. Dessa är extremt stumma och hållbara, lämpliga för proffsen, (eller för den prylgalne).
Andra varianter av fall för segelbåtar
Innan det blev vanligt med Dyneema-baserade fallinor var det inte helt ovanligt att det tillverkades en del specialanpassade fallinor. Det kunde vara allt från att det splitsades in vajer i fallet eller att linan skulle bli avsmalnande. Idag är det inte ovanligt att splitsa sina linor själv, med det är bra att veta att alla linor inte lämpar sig för splitsning.
Går det att splitsa alla typer av fallinor?
Eventuellt finns det en äldre herre ute i skärgården som menar att det absolut är möjligt. Men för gemeneman som inte vill slita sönder både fingrar och hår på huvudet, ja då kanske det är bättre att låta bli.
De linor som är enklast att splitsa själva är linor med flätad kärna. De falllinor som vi kallar PolyBraid-24, Racing och ProRace har det, och dessa går alldeles utmärkt att splitsa själv. Allt som krävs är ett splitsnålsset och lite tålamod. Tillgång till en Youtubevideo som visar hur du ska göra är även det en bra idé.
Den linan som vi använder i Proline fallinor har en treslagen kärna och är inte lämplig för splitsning. Därför använder vi en patenterad söm för våra dessa fallinor.
Vad är en fallina? Sammanfattning
- En fallina är oftast tillverkad med både kärna och hölja av polyester
- Ett stummare alternativ är en lina i Dyneema
- Skillnaden på fall och skot är främst längderna, hölje och kärna
- Byta fall? Ha koll på mastens höjd. En tumregel är 2,5x masthöjden
- Att splitsa är kul men svårt. Undvik att splitsa treslagna kärnor