BÅTLIV

Välj rätt tjocklek på din förtöjningslina

Förtöjningslinor 3-slagen storm

Svårt att välja rätt tjocklek på din förtöjningslina? Vi hjälper dig!

Att välja rätt tjocklek på förtöjningslina kan vara svårt. Traditionellt sett används det alldeles för tjocka förtöjningslinor på båtarna runt om i landet. En falsk trygghet som faktiskt kan skada mer än vad det hjälper. Det är inte lätt att veta vilken tjocklek på din förtöjningslina som är rätt. I denna artikel går vi igenom hur du bör tänka gällande rätt tjocklek på din förtöjningslina.

Förtöjningslinor med inbyggd ryckdämpare

Förtöjningslinor med inbyggd ryckdämpare ska inte överdimensioneras eftersom att linan behöver båtens tyngd för att kunna arbeta. Det innebär att om linan är för tjock i förhållande till båtens vikt kommer det resultera i att linan blir stum och inte kan fjädra. Därför är det viktigt att ha koll på vad din båt väger och vilken längd du behöver ha på dina förtöjningslinor. Du hittar vår tabell för vilken förtöjningslina som rekommenderas till vilken båtvikt här nedanför. I de fall linorna är väldigt korta, under en meter, kan det vara en idé att använda en mindre, extern ryckdämpare av modell Bungy.

Brottstyrkan är inte det viktigaste när du väljer förtöjningslina

När du väljer tjocklek på din förtöjningslina är det inte ovanligt att brottstyrkan kommer på tal. Det är faktiskt inte brottstyrkan som är det viktigaste. En knape eller pollare på båten klarar sällan påfrestningar på flera ton, vilket en förtöjningslina gör. Med andra ord är det oftare båten som får skador vid höga påfrestningar än förtöjningslinan. Därför ska du se till rekommendationer snarare än ren brottstyrka på linan.

Det är även så att beroende på hur du förtöjer din båt påverkas även förtöjningslinans styrka. Drar du linan från båten, genom en ring och tillbaka till båten får du högre brottgräns än om du har den enkelt förtöjd.

Att tänka på när du ska välja rätt tjocklek på förtöjningslina:

  • Utgå i från båtens vikt
  • Om du har väldigt korta tampar, använd extern ryckdämpare Bungy
  • Hur du förtöjer båten påverkar brottstyrkan på din förtöjningslina

Storlekstabell förtöjningslina

Båtvikt Dimension Förtöjningslina
<1 ton 10 mm Storm
1-2 ton 12 mm Storm & StormX
2,5-6 ton 14 mm Storm & StormX
6-9 ton 16 mm Storm & StormX
8-10 ton 15 mm Dockline
9-12 ton 18 mm Storm & StormX
12-14 ton 19 mm Dockline
>14 ton 24 mm Dockline

Våra mest populära förtöjningslinor:

Här hittar du alla våra förtöjningslinor

Klicka här för att se en film om vår flerfaldigt Bäst-i-Test vinnande förtöjningslina Storm.

Lämna ett svar