Båtliv

Vilken fallina ska jag ha?

Fallina

Vilket material är mest lämpligt till mina falllinor? Dyneema eller Polyester?

Vilken fallina ska jag ha? Valet av material, eller snarare kärna för dina falllinor, påverkar huvudsakligen stumheten på linan. Alltså hur mycket den töjer sig när den utsätts för belastning. Vi guidar till rätt val av fallina.

Naturligtvis påverkar materialet även hur mycket belastning linan klarar av, men i ärlighetens namn är det numera ett svagt argument. Alla linor vi säljer håller för i princip alla belastningar. När det kommer till svaga punkter är det oftast schacklar och knutar som utgör den svaga punkten, inte linan.

För att välja rätt material till din fallina bör du överväga några faktorer:

  • Först och främst, hur du seglar, om du är en nöjesseglare, en seriös fritidsseglare eller en tävlingsseglare
  • Du bör också tänka på vilket fall det handlar om, om det är storfall eller andra fall
  • Dessutom spelar båtens storlek roll, eftersom en större båt har högre belastning på tampen
  • Slutligen, bör du fundera på hur viktigt det är för dig att tampen är stum eller inte, eftersom det påverkar både stumheten och belastningskapaciteten

Våra rekommendationer

För nöjesseglare rekommenderas en fallina med polyester i både kärnan och höljet, vilket är tillräckligt för de flesta typer av fall. Då passar vår fallina Proline utmärkt.

För seriösa fritidsseglare passar fortfarande polyester alldeles utmärkt, men med en stummare kärna. Här passar vår fallina Prorace Four perfekt, som har ett hölje av polyester och en kärna av Dyneema-hybrid. Det kostar lite mer, men undviker slakande storsegel tack vare tampens tendens att töja sig mindre än 0.8%.

För kappseglare/tävlingsseglare rekommenderas tunnare tampar med en kärna av 100% Dyneema, eftersom de tål mer och är helt stumma. Till dig som kappseglare passar vår fallina ProRace One perfekt då den har en kärna av Dyneema och en töjning på 0.6%.

Valet av material är avgörande för seglingens prestanda och komfort, därför är det viktigt att ta hänsyn till de ovannämnda faktorerna när man väljer fallina. Känner du dig ändå osäker på vilken fallina du ska ha? Maila oss på info@poly.se eller ring os på 031-28 90 70 så hjälper vi dig!

Lämna ett svar