Båtliv

Elastiska förtöjningslinor. Vad är egentligen grejen?

Hero vad är grejen med elastiska förtöjningslinor

Elastiska förtöjningslinor – En ordlista

  • Elastiska förtöjningslinor är en typ av lina som har inbyggd ryckdämpare
  • Förtöjningslinor används för att knyta fast båten i en brygga eller liknande
  • Ryckdämpare är stålfjädrar eller gummidämpare som monteras på en traditionell förtöjningslina
  • En treslagen lina har tre tunnare linor som är ihopflätade till en tjockare
  • En flätad lina har en kärna och ett hölje flätat över

Vad är skillnaden på elastiska förtöjningslinor och traditionella linor?

Den stora skillnaden på dessa två varianter av förtöjningslinor är att den elastiska har en inbyggd ryckdämpning. Tack vare detta slipper du att köpa extra ryckdämpare, och givetvis slipper du även oljudet som är dessa stålfjädrars stora nackdel.

En traditionell förtöjningslina är stum i sin konstruktion. Därför kan de inte dämpa de ryck som kommer från båten.

Så funkar elastiska förtöjningslinor

När det blåser kommer den elastiska förtöjningslinan att töja sig ungefär som ett gummiband och minimera rycket från båten. Tack vare detta förhindras det att båten kan ta skada av rycket som annars uppkommer. Något som i värsta fall kan skada din båt allvarligt.

Hur stark är linan kanske du frågar dig? Om du följer rekommendationer på vilken tjocklek du ska ha på linan är det inget som du behöver oroa dig över. Linan håller i de allra flesta fall för större krafter än vad båten gör. Har du en för tjock lina i förhållande till båtens vikt blir det ingen elasticitet och tampen tappar sin funktion.

Förtöja båten, vilken lina passar bäst?

Vilken typ av förtöjningslina är bäst för mig kanske du tänker? Det beror på. Om du ska ha bryggförtöjning och till Y-bom vill du säkert kunna korta av tamparna på ett snabbt och smidigt sätt. Därför rekommenderar vi en treslagen lina till dettaTreslagna linor är busenkla att korta av själv.
Se här hur du gör en skomakarsplits (extern länk till vår Youtubekanal)

Om du istället värdesätter en mjukare och mer estetiskt tilltalande lina. Där du kan välja bland fler färger och möjligheten att matcha med dina fenderlinor, skot och fall. Är svaret ja. Då ska du välja en flätad förtöjningslina.

Den elastiska förtöjningslinan tar världen med Storm!

Året var 2012 när vi för första gången visade upp vår förtöjningslina Storm. På den tiden var vi helt unika med denna typ av produkt. Att något så enkelt som lite annat material i förtöjningslinan kunde göra en så stor skillnad.

Hur funkar då detta? I tillverkningsprocessen flätar vi in ett fjädrande material. Exakt hur det fungerar är som din mormors recept på världens bästa småkakor. Det är helt enkelt hemligt.

Men det funkar. Och det funkar bra. Det fungerar faktiskt så bra att vi fått utmärkelsen Bäst i Test två gånger.
Bäst i test Praktiskt Båtägande (intern länk) 

”Bättre än reklamen” säger Dagens Båtliv om Storm. (extern länk)

Olika varianter på förtöjningslinan Storm

Vi har två olika varianter av Storm. Den klassiska treslagna och den flätade varianten Storm X.
Båda dessa varianter sjunker i vatten. Vilket är bra! Flytande linor är som att be om problem med din båtgranne. Flytande linor kan nämligen lättare trassla in sig i en båtpropeller.

Den klassiska Storm har tre tunna linor som är ihopflätade till en tjockare lina. Denna typ av lina kallas treslagen. Ett klassiskt sätt att tillverka rep.

Storm X har ett flätat Polyesterhölje med en treslagen kärna. Tänk dig att vi tagit vanliga Storm och sedan flätat ett hölje över.
Riktigt så enkelt är det givetvis inte, men nästan.

Storm X finns i ett stort antal färger och har snabbt blivit en storfavorit hos båtägaren.
Den upplevs som något mjukare än dess föregångare.

Storm och Storm X har många likheter. De är elastiska och båda varianterna har slitskydd i ögat.
Båda modellerna har en extra slithylsa längst med linan. Den extra slithylsan är bra för att skydda mot nötning vid exempelvis bryggkanter eller förtöjningsringar.

När produkten lanserades 2012 splitsade vi ögat på Storm. Men i takt med att vår symaskinspark har utvecklats har vi istället börjat sy ögat . Detta gör att vi sparar massor av tid, men framför allt våra anställdas händer.

Det hemliga receptet

Våra elastiska förtöjningslinor är tillverkade av 60% Polyester och 40% elastiskt material. De där 40% är alltså hela hemligheten. En hemlighet som är gömd på samma ställe som receptet för Coca-Cola och kartorna till hela Italiens tryffelgömmor.

Att använda en elastisk förtöjningslina är som att ha lite extra grädde i såsen.
Det hade funkat ändå, men oj vad mycket trevligare allt blir.
Att våra förtöjningslinor dessutom tillverkas i Sverige. Ja det bjuder vi på!

Lämna ett svar