Klättring

Bra att veta om klätterrep

Hero - Olika typer av klättring

Vad är bra att veta om klätterrep?

Detta är en fråga med många svar. Dels kan det bero på hur erfaren du är som klättrare, och dels kan det bero på hur intresserad du är av tekniska termer och svåra ord.

I denna artikel kommer vi att berätta om det viktigaste som du kan behöva veta när du ska välja ett nytt klätterrep.

Enkelrep, halvrep eller tvillingrep?

Ska du ha ett enkel, halv eller tvillingrep? Eller kanske ett Trippelcertifierat rep? Det första klätterrepet som du sannolikt kommer att införskaffa är ett enkelrep. Detta är användbart under en lång tid i din utveckling och nybörjarrep finns ofta till bra pris. Du kan enkelt avgöra vilken typ av rep som du håller i genom att titta på ändmarkeringen på repet. Där ska det tydligt framgå vilken typ av rep det är.

Om du varit med ett tag och klättrar i alpina miljöer vill du sannolikt ha ett halvrep eller ett tvillingrep.

Ett trippelcertifierat rep är godkänt som enkel, halv och tvillingrep. Något som de mer erfarna klättrarna ofta uppskattar. Detta eftersom repet har en tunn diameter, har låg vikt men samtidigt är mycket hållbart.

Hur tillverkas klätterrep?

klätterrep tillverkas genom att ta tusentals tunna nylontrådar som sedan flätas ihop till tjockare trådar. Därefter vävs ett hölje runt nylontrådarna. Kärnan innehåller alltså flera tjocka trådar och höljet är finflätat runt om. Tendon har flera olika typer av flätning och konstruktioner som har olika egenskaper. Dessa kallas bland annat TeFIX och SBS.

Hur långt ska ett klätterrep vara?

Det beror på var och hur du klättrar. Du kommer att klara dig utmärkt med ett 60m rep på de flesta ställen i Sverige. Om du har ambitionen att klättra utomlands där det finns längre leder och högre klippor är 70-80m ett bra alternativ. Värt att tänka på är att ju längre klätterrepet är, destå mer väger det. Ett 80m långt rep kan bli tungt efter ett par timmar.

Hur länge håller ett klätterrep?

Klätterep i oanvänt skick kan ligga i upp till fem år. Detta förutsatt att det ligger skyddat mot damm och smuts i en temperatur mellan 15-25 C°. När fibrerna tillverkas behandlas dessa för att kunna töja sig och blir de liggande alldeles för länge kan de tappa sina egenskaper. Det ska dock tilläggas att i takt med att tekniken utvecklas så klarar sig även repet längre oanvända.

Att ge ett konkret svar på hur länge ett klätterrep som är i bruk faktiskt är dugligt är svårt att svara på eftersom att det är ett flertal faktorer som spelar in.

Följande aspekter bör du ha koll på

Hur ofta har du använt ditt klätterrep?
Är det använt ofta och länge syns det på repet. Är ditt klätterrep luddigt och tofsigt är det dags att byta ut det.

Har repet kontaminerats? Har du fått exempelvis olja eller annat frätande på repet?
Då ska du byta rep omgående. Frätande vätskor förstör fibrerna i repet.

Nedfirningar påverkar repets dynamiska förmåga och reducerar säkerhetsmarginalen i klätterrepet.

Nötning på repet leder till att höljet försvagas. Ju luddigare ett rep är, desto mer skadat är det och det kan inte skydda kärnan på ett bra sätt.

Har repet tagit många fall? Sannolikheten att ett rep går av vid fall är mycket liten. Ett slitet rep har högre fångryck vilket gör att repets dynamiska egenskaper påverkas negativt.

En sammanfattning om vad som kan vara bra att veta om klätterrep

  • Det dinns enkelrep, halvrep, tvillingrep och trippelcertifierade rep.
  • Klätterrep är tillverkade av tusentals tunna nylontrådar som sedan flätas ihop till tjockare trådar.
  • Ett 60m långt klätterrep räcker långt i Sverige, i utlandet är det vanligt med 70-80m långa rep.
  • Är ditt klätterrep luddigt och tofsigt bör du byta ut det.

Lämna ett svar