Klättring

Statiska eller semistatiska rep; en guide

Statiska eller semistatiska rep?

Ett statiskt klätterrep finns faktiskt inte. Det vore väldigt farligt. När ett rep är statiskt är det inte töjbart. Ett klätterrep, eller arbetsrep som inte hade töjning i sig vore direkt livsfarligt. Det som många felaktigt kallas statiskt är i själva verket semistatiskt. Om du däremot jämför ett semistatiskt klätterrep med ett dynamiskt, alltså ett sådant som används till bergsklättring. Ja, då kan det upplevas som att det ena repet faktiskt är stumt. Semistatiska klätterrep används för Rope Access, eller Industriellt reparbete som det också kallas. Även Arborister använder denna typ av klätterrep.

Vad kännetecknar ett semistatiskt rep?

Du känner igen ett semistatiskt klätterrep på bland annat certifieringen på repet. Denna certifiering ska vara EN1891 A. Detta innebär att repet är godkänt att använda för yrkesutövande. Färgmässigt brukar dessa skilja sig en del från Dynamiska klätterrep. Då dynamiska rep brukar ha regnbågens alla färger är de semistatiska repen mer diskreta i sin färgsättning.

Det finns givetvis semistatiska rep som ser ut som en godisbutik med, men de rep som vi säljer från Tendon kommer i diskreta och klassiska färger. Kanske kan man säga att de inte känner ett behov av att vara flashiga, de ska bara leverera ett rep i världsklass. Vilket de gör!

Vilka längder använder man?

Beroende på om du är Arborist eller arbetetar med Rope Access så kan längderna skilja sig en del. Vanliga längder för arborister är 60m och det är på grund av att det helt enkelt inte finns så mycket höga träd i sverige. 60m är en längd som är vanlig för industriellt reparbete med. Att bära omkring på 80-100 m rep blir tungt och det räcker ofta med mindre. Givetvis säljer vi även en del varianter på spole med. I vindkraftverk och ute på oljeplattformar kan behoven vara annorlunda.

Statiska eller semistatiska klätterrep?? Fråga alltid efter 1891-A rep

Här hittar du våra Semistatiska klätterrep

Lämna ett svar