Lantbruk

Geotextilduk för halmbalar

geotextilduk hero

Här presenterar vi lösningen för din platsbrist!

Geotextilduk för halmbalar från Toptex, äntligen i Sverige!

För många lantbrukare är förvaringsytor en bristvara. Traktorer, maskiner och släktingars gamla möbler brukar ta upp den platsen. Att sedan avsätta plats för halmbalar som ska förvaras på ett bra sätt kan bli svårt, och trångt!

I denna artikel ska vi berätta mer om Toptex geotextilduk som vi äntligen kan leverera till dig som lantbrukare. En duk som möjliggör en torr och fuktfri utomhusförvaring av ditt halm.

Det här är Toptex geotextilduk

För stora delar av Europa är Toptex ett välkänt varumärke för de som arbetar med olika typer av täckväv. Det finns andra leverantörer som tävlar om att ha den tjockaste och kraftigaste väven. Men hemligheten ligger i att duken ska andas för att uppnå den ultimata halmkvaliteten, vilket geotextilduken från Toptex gör.

Att täcka halmstackar är inget nytt och många har redan provat på denna teknik. Det som gör Toptex duk unik är teknologin i väven. Geotextilduken är tillverkad i 100% fullt återvinningsbar Polypropylen. Enkelt förklarat fungerar denna väven som en funktionsjacka. Precis som jackan i exempelvis Gore-Tex släpper den inte in väta men är inte heller tät. Detta möjliggör att kondens från insidan kan tränga sig igenom duken och avdunsta. Baltäckningsduken är dessutom vindsäker. Detta innebär att vinden blåser igenom duken och risken för att den ska lyfta som en vanlig presenning kan göra minimeras.

Tack vare dessa funktioner håller sig halmen torr och risken för mögel och skador på halmstacken minskar. Geotextilduken från Toptex är UV-skyddad och går att återanvända, du behöver alltså inte byta ut den varje år.

Vilka varianter finns det av geotextilduken?

I dagsläget har vi två olika varianter på duken från Toptex. Den ena är en baltäckningsduk, och den andra är en kompostduk som är för dig som letar efter en lösning till mer storskalig kompostering. Detta ger dig ett riktigt superbränsle till dina åkrar.

Tillbehör till Toptex geotextilduk

För att uppnå bästa resultat när du täcker din halmstack med geotextilduken har Toptex flera användbara tillbehör. Dessa ger dig de bästa förutsättningarna för en torr stack av hög kvalitet.

Den orangefärgade fixtejpen är tillverkad i ett extremt slitstarkt kardborrematerial som sitter säkert direkt på baltäckningsduken. Du viker tejpen som ett “V” och fäster sedan direkt på duken. Detta bildar en ögla som du sedan hänger en sandsäck i, som tynger ner duken. Resultatet av tyngden blir att duken ligger stilla och tätt mot halmbalen. Duken som är mycket slitstark kommer inte att skadas av fixtejpen. När man drar loss fixtejpen kan man se att duken blir lite luddigare, men detta är inte något som påverkar funktionen.

Sandsäcken som vi rekommenderar är tillverkad i ett kraftigt material som garanterat håller sig still. Sandsäcken fylls med fördel till bredden med sand eller grus, eller annat tungt som du har tillgängligt på din gård.

Sista steget för säkring av din halmstack är att använda Toptex fixplattor. Dessa är som långa spikar som du trycker in genom geotextikduken och in i halmbalen. Den medföljande plattan har små hullingar som fäster i duken. Fixplattorna gör att duken hålls på plats.

Sammanfattning

  • Toptex geotextilduk har fem års UV-skyddskvalitet och är tillverkad av 100% polypropylen som är återvinningsbar
  • Baltäckningsduken ventilerar likt en funktionsjacka
  • Vatten rinner utmed duken, inte igenom
  • Duken är vindsäker. Vinden blåser igenom duken, och risken för att den får luft under och lyfter är därför minimal
  • Duken är mycket lätt att hantera
  • Den gröna färgern är visuellt behaglig och passar in i naturen
  • Lätt att säkra tack vare de smarta tillbehören: fixtejp, sandsäck och fixplattor

Lämna ett svar