Övrigt

Polypropylen för både arbete och fritid

Polypropylen

Ett mångsidigt material för olika typer av rep och snören

För oss repnördar är Polypropylenrep ett ord som vi ofta förkortar till PP-rep. Ett typ av rep som är mycket prisvärt och är billigare än motsvarande Polyesterrep.

Ett PP-rep kan användas till mycket och du har säkert sett det klassiska blå repet på massor av ställen. Det kan till exempel användas för att surra fast last på ett mindre släp eller som ett bra-att-ha rep där hemma. Det blå repet kallar vi hos oss för PP-film.

Vad är Polypropylen?

Polypropylen är en av de vanligaste termoplasterna. Materialet har hög hållfasthet och kan färgas. Eftersom att det är enkelt att färga i produktion finns det att få i ett stort antal färger. Detta materialet är ganska känsligt för UV-strålning och kalla väderförhållanden.

Polypropylen för fiskenäring och kabeldragning

Kanske har du hört talas om filmgarn? Det är ett typ av rep som är vanligt förekommande som dragtråd i kabelrör. Ett tunt snöre som är lätthanterligt och som finns i långa längder.

Det finns även tjockare typer av draglinor för dig som drar tjockare kabelstammar vid linjearbeten. Eftersom dessa linor har en låg töjning och hög brottstyrka i förhållande till priset är de väldigt uppskattade till dessa tillfällen. Det är av yttersta vikt att linan inte går av när denna dras vilket kan innebära en massa extrajobb. Med replängder upp till 2000 meter kan dessa täcka de flesta behov.

Polypropylenrep är vanligt förekommande inom fiskenäringen. Till exempel kan du använda repet som kantlina till fiskenät. Tack vare att repet flyter blir det extra användbart i dessa miljöer.

Polypropylenrepet blir ofta ett allroundrep på arbetsplatser och det är inte ovanligt att det används som hisslina, även om det finns bättre lämpade produkter för detta.

Rep av polypropylen har en god motståndskraft mot vatten, syror och kemikalier och detta är troligtvis varför det är ett favoritrep att ha på byggen. Dessutom är de lätta att splitsa efter egna önskemål.

Polypropylenrep till båten

Att använda denna typen av rep på båten är inte ovanligt. Mindre ekor och båtar som oftast ligger på land kan absolut ha denna typ av rep för att knytas fast med. Men om du däremot har för avsikt att använda PP-rep som förtöjningslina vill vi istället rekommendera en polyesterlina. En polyesterlina tål väder och vind bättre och är dessutom mjukare och trevligare att hantera. Även om PP-rep klarar flera år utomhus är det alltså inte det bästa alternativet att ha som förtöjningslina.

Polypropylenrep är däremot utmärkt att ha för att fästa en åkring eller tub i. Tack vare att dessa rep flyter och finns i ett antal starka färger är de lätta att se i vattnet. Det är därför ett bra rep att ha i båten då det lämpar sig bra som bogserlina. När du bogserar en båt är det bra att kunna se linan i vattnet. Dessutom är repet enkelt att knopa vilket underlättar när du ska fästa repet.

Till vardags

Det är inte bara för yrkeslivet som rep i polypropylen är användbara. Tack vare att dessa rep är billiga och slittåliga kan de fungera fint som pulkasnöre eller för att hänga upp saker hemma. För dig som har en flaggstång hemma är denna typ av rep vanligt förekommande.

Kanske har du sett de hampaliknande trappräcksrepen som pryder både altaner och uteserveringar. Det är faktiskt så att dessa oftast är tillverkade i polypropylen och kallas Polyhampa. Detta är populärt att använda utomhus eftersom att det ser ut som klassisk hampa men har den stora fördelen att det inte i samma grad påverkas av väder och vind. Hampa är en naturfiber och kommer därför att brytas ner mycket snabbare än Polyhampa. Därför är detta perfekt för att rama in uteplatsen med. Polyhampa kan även användas till att tillverka dina egna hängamplar till dina blommar, eller som dekoration.

Lämna ett svar