BÅTLIV

Knopar

Hero knopar

Knopar, knutar eller stekar. Här lär du dig mer

Att knyta en knop eller slå ett stek är något som faller sig naturligt för den som har en båt. Det är allmän kunskap att kunna knyta en pålstek eller ett dubbelt halvslag för att förtöja båten.

Ordet knop kommer från nederländska knoop och är ett ord för att fästa eller sammanfoga rep, linor eller tågvirke till något som till exempel en ring eller en brygga.
En viktig förutsättning för en knop är att den inte ska gå upp men samtidigt vara möjlig att knyta upp.

Vad finns det för knopar?

Skämtsamt skulle man kunna säga att det finns lika många olika knopar som länder i världen. Sanningen är troligtvis att det finns långt fler knopar, knutar och variationer på dessa än så. Vi kan av förklarliga skäl inte nämna alla i denna artikel. Vi kommer istället att fokusera på de vanligaste knoparna som du kan behöva kunna för ett trivsamt båtliv.

Vilken knop ska jag använda?

Det beror på förutsättningarna. För att förtöja din båt är dubbelt halvslag en klassiker som dessutom är enkel att lära sig. Även pålsteken är populär. Tack vare dess många olika variationer gör det pålsteken till en av de bästa knoparna att ha kunskap om.

Att kunna sammanfoga två olika linor är även det en värdefull kunskap att ha med sig. Skotsteken är i detta fallet en enkel knop som håller. Denna knop fungerar dessutom med rep som är olika tjocka.

Råbandsknopen är en klassisker som många lär sig tidigt och denna är snarlik skotsteket. Skillnaden är att skotsteket är en säkrare knop, om än inte riktigt lika känd.

Fem knopar som alla bör kunna

Pålstek

Pålsteken är en klassisk knop som är lätt att lära sig. Den är bra för tillfällen när du behöver en ögla på ditt reps ände. Tack vare att knopen är lätt att lösa upp gör det den till en favorit på sjön. Pålsteken finns i en mängd olika variationer. Allt från löpande pålstekar till varianter som du kan knyta med en hand. För den som känner sig riktigt tuff finns en variant som du mer kastar ihop än knyter. Denna kallar Moana knot.

Ankarstek

Denna knopen används främst för att knyta fast ett ankare i ankarlinan eller en ankarkätting. Denna knut är dessutom användbar vid tillfällen där du vill fästa repet i en ögla eller ring.

Skotstek

Ett skotstek är en knop som används för att knyta ihop två rep. Denna knop är extra användbar eftersom att den är lämplig när repen har olika tjocklek. Råbandsknopen är en liknande knop men till skillnad från skotsteket är den inte alls lika hållbar. Råbandsknopen har en sämre styrka och är mer benägen att glida.

Dubbelt halvslag

Detta är en knop som är enkel och mångsidigt samtidigt som den är stark. Den används främst för att förtöja båtar eller att fästa fenderlinor i relingen. Nackdelen med denna knop är att den kan gå upp ifall belastningen är ojämn. Vi föreslår att du lär dig storasyskonet dubbelt halvslag om egen part för bästa styrka och säkerhet.

Quick release knot

Denna knopen är perfekt att kunna för de tillfällen du vill ha en stark knut men som är enkel att bryta upp. Den kan med fördel fästas i en ring eller stång. En knut som är mycket snabb att få loss när det behövs.

Stoppknut

Stoppknuten kan användas för alla tillfällen som du behöver ha ett stort stopp i slutet av linan. Denna knuten lämpar sig till exempel att ha i änden på en lina som inte ska kunna gå igenom en avlastare eller liknande.

Har du koll på dessa knopar kommer det att räcka långt. Om du är intresserad av att se illustrationer och filmer på hur du knyter knopar kan du se mer här:

Finns det dåliga knopar?

Det finns knutar som är sämre för vissa ändamål. Till exempel kan vissa knopar ha en tendens att lösa upp sig om du använder “fel” typ av rep. Det finns knutar som dessutom är smått omöjliga att bryta upp, vilket måste anses att det är en sämre knop. Om det inte är så att du verkligen inte vill att den ska gå att lösa upp.

Sammanfattning

  • Det finns oändligt många knopar, både bra och dåliga
  • Pålstek och Skotstek är enkla att lära sig och väldigt användbara
  • Olika rep kräver olika knopar
  • Vill du glänsa på bryggan är Moana knot den givna knopen att visa upp

Lämna ett svar