BÅTLIV

Skillnaden på fendrar

Skillnaden på fendrar

Skillnaden på fendrar

Vad är skillnaden på olika fendrar? De flesta som har en båt har också någon form av fender till denna. Har du en eka i en sjö är sannolikheten mindre, det är dessutom inte direkt nödvändigt att ha det. Men för dig som har en båt i en sjö eller i havet och kan komma i kontakt med såväl bryggor som andra båtar, ja då är det en bra idé att ha fendrar till båten. Fendrars viktigaste funktion  är att skydda båtens skrov mot andra båtar, bryggor eller annat som kan komma att skada båten. Det finns ett antal olika varumärken och fabrikat på fendrar och i denna artikeln ska vi fokusera på våra egna fendrar. Våra fendrar kommer från Polyform US och är av erkänt hög kvalité. Vi har tre olika varianter plus en uppblåsbar variant, och i denna artikel får du all kunskap du behöver om dessa.

Polyform US F-Serien

Denna typ av fender är en riktig klassiker som levereras i traditionella färgsättningar och tillgodoser behovet för såväl fiskare som ägare till fritidsbåtar. F-Serien har en fendrande yta på 70-76% beroende på storlek och tål tuffa tag på sjön. Denna fender är den mest traditionella typen av fender och är väl beprövad på sjön. Idag används denna typen av fender av allt från fritidsbåtar till stora fiskebåtar.

Polyform US NF-Serien

NF-Serien är helfärgade och har längsgående förstärkningsribbor utmed fenderkroppen. Denna fender är precis som de andra fendermodellerna från Polyform US rotationsgjuten. Detta innebär att fendern är gjuten i ett stycke tillsammans med topp och botten. NF-Serien har dessutom ett stort antal härliga färger att välja bland. Allt för att du som båtägare ska kunna matcha med din båts färger eller kapell. Tack vare att färgen på fendern är i materialet och inte på, så kommer de heller inte att färga av sig.

Denna fenderserie passar båtar upp till 40-fot.

Läs mer om Polyform US

HTM-Serien För maximal skyddsyta

Polyform US HTM är en fender som blivit väldigt populär på senare år. Den har varken topp eller botten som vanliga fendrar. Tack vare dess utformning får den väldigt mycket skyddande yta. Närmare 95% vilket får anses som extremt bra. Istället för att fästa fenderlinan i toppen av fendern har denna ett hål rätt igenom. Fördelen med detta, förutom att det blir extra stor skyddsyta är att du enkelt kan seriekoppla dessa.

Mega Fender Inflate – Uppblåsbara fendrar

Dessa fendrar är perfekta när plats saknas men behovet efter stora fendrar finns. Mega Fender är tillverkade i Frankrike och är uppblåsbara. Tack vare detta kräver dessa väldigt lite plats när de är tömda på luft. Denna typen av fender har flera användningsområden och många som använder dessa tar fram den i situationer när det krävs en stor fender. Med andra ord används denna fender inte nödvändigtvis på samma sätt som de traditionella.

Vilken fender passar mig?

Det beror på, precis som allt annat i båtlivet, båtens storlek och vad du känner dig trygg med. F-Serien är den traditionella med klassiska färger och kännetecken. Ett säkert val helt enkelt. Sedan har vi NF-Serien som sticker ut med sina färger och längsgående ribbor. HTM fendern är valet för dig som vill ha maximal skyddsyta och som vill ha möjligheten att seriekoppla fendrarna. Och slutligen de uppblåsbara Mega fendrarna som passar dig som har behov av stora fendrar men har dåligt med plats.

Vad är då skillnaden på dessa? Sammanfattning

  • Polyform F-Serie har den klassiska fenderkroppen. Ett säkert och bra köp.
  • Polyform NF-Serie är den färgglada fendern med längsgående ribbor.
  • HTM-Serien är fendern med absolut störst skyddsyta. Perfekt för dig som vill seriekoppla.
  • Mega Inflate fender är valet för dig som vill ha stora fendrar men saknar plats.

Lämna ett svar