Klättring

Klättring i Göteborg och västkusten

Klättring i Göteborg och Bohuslän; en guide till några smultronställen

Äntligen är våren här! När du läser detta kanske du redan är i full gång med årets reseplanering. Tillsammans med Daniela Ebler guidar vi dig till några av hennes favoritställen att klättra på. Som ni säkert vet har hon en förkärlek till Tradklättring men självklart har hon koll på både sportklättring och bouldering med. Låt oss starta i vackra Göteborg. Artikeln är uppdelad i typ av klättring och områdena sträcker sig från Göteborg upp till Bohuslän.

Boulder

Bouldering finns överallt. Finns det ett stenblock utan mossa, ja då kan du klättra på det. Även om det inte finns med i någon förare.
Det finns väldigt mycket samlad och etablerad bouldering i Göteborgsområdet och är väldigt populär klätterdisciplin här. Populära platser för bouldering i Göteborg är Utby och Hönö. Mer norrut i Bohuslän kan du åka till Ramsvikslandet, Häller eller Ulorna. Notera att Ulorna har klätterförbud på vår och sommar.

Tradklättring

Precis som bouldering finns tradmöjligheter precis överallt! En spricka i ett berg = en möjlighet att lägga egna placeringar och jamma sig upp till toppen av klippan. I Göteborgstrakten har Utby, Hyltebergen och Aspen många fina tradleder. Med ett brett gradspann och varierande vägglutning finns det grader för alla. Mer norrut finns några av Danielas favoritleder. Rågårdsdal är toppen för nybörjare i tradklättring. Galgeberget har något för alla och här hittar du den otroligt roliga klassikern Masken, tillsammans med Abrakadabra, Pyspunka, Palimpsest 5+ och DNA 6a.

I Binghult finns en av Danielas topp 3 leder i Bohuslän, nämligen Elastisk gymnastik 7/7 (6c).
I Välseröd och på Hallinden kan du hitta några lätta (och utmanande) multipitcher. Om du är på plats under hösten rekommenderar hon att du tar en tur till Ulorna som ligger precis vid havet. Denna är dock avstängd under vår och sommar pga. häckning.

Sportklättring

Om du vill sportklättra i Göteborg är Utby, Hyltebergen och Aspen platsen du ska bege dig till för att hitta finfina sportleder. I Hyltebergen finns det något för alla och riktigt fina turer för dig som klättrar 6c-8:or, bland annat Mefisto 6c och Labyrint 7c. Aspen bjuder på riktigt fina 5:or och 6:or på Fikahyllan med en riktigt härlig vy och dessutom gångavstånd till en sjö att svalka sig i efter (eller före) klättringen.

En bit norrut ligger Gubben i berget

Åker du en liten bit norrut kan du komma till Gubben i berget. Även denna klippa ligger nära en riktigt fin sjö och några roliga leder, till exempel Enebusken 6a+ som är en balansig led med roliga moves. Nutrasweet 7a+ är en klassisk led på klippan och Nirvana 6b+ är en överhängande pumpig juggfest! Och slutligen Peak som är en cool 6c taktravers.

En tidig vårdag är Tjörnbroklippan att rekommendera. Solen ligger på fram till 14-15

Fortsätter du vidare mot Tjörn kommer du mötas av bland annat Tjörnbroklippan, Viks Kile och Vindön. För en tidig vårdag är Tjörnbroklippan att rekommendera eftersom att klippan har sol mot sig fram till eftermiddagen. Om du däremot vill sky solen är Vindön och Viks Kile bra, givetvis beroende på tidpunkten när du åker dit. På Viks Kile hittar du dunderklassikern Det 30-åriga kriget 7c+ som är en pumpfest på överhäng.

Träleberget bjuder på havsutsikt

De senaste åren har det etablerats mer sportklättring av bland annat Said Belhaj, men Danielas rekommendation är fortfarande klassiska Träleberget. Men dock endast på sensommaren! Här bjuds du på havsutsikt, fin vertikal klättring och ett litet tak.

Känner du att du behöver ett ordentligt träningspass är Granitgrotten en omtalad klassiker. Om det framförallt är träning som du är ute efter så Majoreberg vid Torp i Uddevalla ett givet resmål. Dock endast under vår och höst eftersom att klippan ligger i solen.

Bonustips för dig som läst hela texten

Runt om i Bohuslän finns även DWS som betyder Deep Water Solo klättring. Ett bra alternativ till vanlig klättring om det blir för varmt för vanlig klättring. De mest kända ställena är runt Uddevalla och vid Ulorna.

Det finns såklart fler ställen för klättring i Göteborg och vi tipsar gärna om fler i kommande artiklar.

Se filmen med Daniela Ebler

Project Unknown – Att bli en tradklättrare

Lämna ett svar